Ioniserende straling
Blootstelling aan grote hoeveelheden straling is schadelijk voor de mens. Soms gebeurt dit ongewild, zoals bij de ramp in Fukushima. Bij radiotherapie voor de behandeling van kanker wordt ioniserende straling juist bewust ingezet om kwaadaardige cellen (tumoren) onschadelijk te maken. Daarbij zijn het meten van de hoeveelheid straling die wordt afgegeven (dosimetrie) en de precieze locatie van afgifte twee essentiële factoren voor het slagen van een behandeling.
Voor zowel externe bestraling (teletherapie) als interne bestraling (brachytherapie) zijn nauwkeurige metingen van levensbelang. Er is steeds geavanceerdere bestralingsapparatuur, zoals lineaire versnellers gecombineerd met een MRI-scanner, en de inzet van protonenstraling (in plaats van fotonenstraling). VSL ontwikkelt meetmethoden om de hoeveelheid afgegeven straling en de verdeling daarvan voor deze nieuwe bestralingsapparatuur steeds nauwkeuriger te kunnen bepalen.
VSL en ioniserende straling
VSL levert op het gebied van dosimetrie verschillende diensten voor ziekenhuizen, de medische industrie, dosimetriediensten, producenten van bestralingsapparatuur en detectoren, en industrie die werkt met straling, zoals kerncentrales. Daarnaast werken we in Europees verband aan verschillende onderzoeksprojecten.
De specialisten van VSL zitten in verschillende commissies, waaronder de Nederlandse Commissie voor Stralingsdosimetrie (NCS), waarin zij adviseren over het meten van ioniserende straling