Meten, AI en data science

Door slim gebruik van data en AI worden meetprocessen geautomatiseerd en verbeterd, wat resulteert in snellere en nauwkeurigere metingen.

AI & DSM

AI-ontwikkelingen in de metrologie
AI (Artificial Intelligence) en metrologie (de wetenschap van het meten) zijn twee vakgebieden die elkaar steeds meer raken. Op grote schaal verkennen bedrijven de mogelijkheden van AI. De snelle ontwikkelingen roepen allerlei metrologische vragen op:
Hoe valt AI te valideren? Wat zijn de onzekerheden? Wat betekent het complexe algoritme voor mijn accreditatie? En waar moet ik nog meer op letten? Ook het toezicht op AI neemt toe, waaronder in de vorm van nieuwe Europese regelgeving.

AI-toepassingen kunnen leiden tot significante verbeteringen in de nauwkeurigheid, efficiëntie en betrouwbaarheid van meetresultaten. Zo kan AI de kalibratie van meetinstrumenten automatiseren, de gevoeligheid van sensoren vergroten en de precisie van meetresultaten aanscherpen. Daarnaast maakt AI snelle analyses van grote hoeveelheden meetgegevens door patronen en trends te identificeren die anders moeilijk te detecteren zijn. Ook kunnen met behulp van AI nieuwe meetmethoden worden ontwikkeld die efficiënter en goedkoper zijn dan bestaande methoden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan metingen op afstand of op microscopisch niveau.

Meer weten over dit onderwerp?

Onze experts staan voor je klaar.

Michael van Schaik
Senior Account Manager

De mogelijkheden van Data Science & Modelling

Naast het onderzoeken en valideren van AI-mogelijkheden, is VSL expert op het gebied van Data Science & Modelling (DSM). Data science omvat het analyseren van data om verbanden en patronen te ontdekken. Modelling is het wiskundig modelleren van metingen en het ontwikkelen van simulaties om betere software representaties te krijgen van apparaten en de onzekerheden van metingen sneller en beter te berekenen.

Hoe VSL kan helpen

Bij VSL bieden we klanten hulp en advies bij het valideren van AI-oplossingen, algoritmes en meetsystemen. We hebben veel ervaring in het berekenen van meetonzekerheden, het uitvoeren van simulaties en het analyseren van (grote hoeveelheden) meetdata met statistische methoden. Bovendien geven we geregeld feedback op rapporten, uitspraken of andere meetresultaten. Met de validatierapporten van VSL kunnen (software)fabrikanten laten zien dat hun product onafhankelijk is gevalideerd en geschikt is voor ISO/IEC 17025 geaccrediteerde meetlaboratoria.