Metrologie voor stroming van waterstofgas onder hoge druk en stroming van vloeibare waterstof (MetHyInfra)

Projects

Metrologie voor stroming van waterstofgas onder hoge druk en stroming van vloeibare waterstof (MetHyInfra)

De Europese “Green Deal” stippelt een stappenplan uit voor het vergroenen van energiestromen en een klimaatneutrale EU. Koolstofneutrale oplossingen voor transport en energie vormen een kernelement van de Green Deal, die investeringen in milieuvriendelijke groene of blauwe waterstof vereist. Waterstof biedt perspectief om op groene wijze verkregen elektrische energie op te slaan in het aardgasnet. De markt voor waterstof groeit, zowel voor de gasfase als voor de vloeibare fase. De behoefte aan een metrologische infrastructuur voor het fiscaal bemeteren van waterstofoverdracht is daardoor groter geworden. In dit project wordt traceerbaarheid naar het SI-systeem voor kwantiteitsmeting van waterstof ontwikkeld, zowel voor de gasfase als voor de vloeistoffase. Daarnaast wordt de toepasbaarheid van verschillende typen flowmeters voor het meten van waterstofhoeveelheid onderzocht. Primaire standaarden voor de kalibratie van sonic nozzles worden ontwikkeld. De traceerbaarheid tot de vloeibare fase wordt op drie volledig onafhankelijke manieren bereikt.

Onze rol
VSL leidt het werkpakket dat de volgende twee doelstellingen heeft:

  1. Zorg voor traceerbaarheid voor metingen aan vloeibare waterstofstromen,
  2. Ontwikkeling van primaire standaarden voor de kalibratie van sonic nozzles die vervolgens traceerbaarheid bieden voor metingen vanaan gasvormige waterstofstromen.

VSL werkt hiervoor samen met tien zuster-/onderzoeksinstituten en industriële partijen in Europa.

VSL heeft tot nu toe door middel van modellering de te verwachten meetonzekerheid bij het meten vanaan vloeibare waterstofstromen kunnen inschatten en is erin geslaagd debietmeters voor vloeibare waterstof te kalibreren en te gebruiken voor metingen aan de stroming van vloeibare waterstofstromen.

Start datum: 1 juni, 2021
Eind datum: 30 mei, 2024

Heeft u vragen?

Onze experts staan voor u klaar.

Menne Schakel
Principal Scientist Gas Flow

Projecten

Onze expertise in de praktijk

Bekijk onze andere projecten.

Sensoren voor trillingsisolatie in de Einstein Telescope

In project SENVIDET wordt een bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van Einstein Telescope door innovatie op het gebied van sensoren voor vibratie-isolatie.

Traceerbare machine vision-systemen voor digitale industriële toepassingen

MVS’en zijn van cruciaal belang voor veel hoogwaardige industrieën, waarin Europa wereldwijd concurrerend is, en voor de EU-doelstellingen op het gebied van digitale transformatie en van energietransitie.

Digitale metrologische tweelingen voor geavanceerde maakindustrie

Het ondersteunen van geavanceerde produktieprocessen met behulp van zogenaamde Digital Metrology Twins (D-MT’s), waarbij VSL vooral zal werken aan een digitale representatie van tactiele metingen op de CMM.

Virtuele experimenten en digitale tweelingen (ViDiT)

Virtuele experimenten en digitale tweelingen zijn sleuteltechnologieën om Europees strategisch beleid gericht op duurzaamheid en digitalisering te verwezenlijken en te realiseren binnen het complexe raamwerk van Industrie 4.0 en de Europese Green Deal.

Radiometrie voor fotobiologische veiligheid

Het doel van dit project is de ontwikkeling van een SI-traceerbare kalibratieservice om de fotobiologische veiligheid van lampen en lampsystemen, inclusief LED-bronnen, te kunnen evalueren.

Herleidbaarheid voor dosimetrie in röntgendiagnostistiek (TraMeXI)

De voornaamste doelen van het project zijn het voorstellen van nieuwe referentiestralingskwaliteiten in combinatie met classificatie van verschillende commercieel verkrijgbare dosimeters en x-ray multimaters (XMMs) wat zal leiden tot geharmoniseerde kalibratieprocedures XMMs en het realiseren van een traceerbaarheidsketen voor relevante klinische parameters, bijv: luchtkerma, practical peak voltage (PPV), current-time product (mAs), etc. Ter validatie zal een internationale vergelijking worden uitgevoerd.

Op weg naar een 8-digit digitizer (True8DIGIT)

Dit project richt zich op de ontwikkeling van een digitizer op basis van geavanceerde analoog-naar-digitaalomzetters (ADC’s), werkend van gelijkstroom (DC) tot 100 kHz, die voldoet aan de eisen voor lineariteit, ruis en algehele nauwkeurigheid.

Verplaatsbare optische klokken voor key comparisons (TOCK)

Het voorgestelde onderzoek zal een metrologische oplossing bieden om vergelijkingen mogelijk te maken van hoogwaardige klokken tussen alle Europese NMI’s, onderzoeksinstituten en serviceproviders die frequentienormen hanteren.

RMG Onderzoek naar optische microscopen (Research Mobility Grant 20FUN02-RMG1)

Deze subsidie ​​voor onderzoeksmobiliteit heeft samen met het EMPIR-project 20FUN02 POLight tot doel meerdere optische meetmethoden te verbeteren voor het gebruik in nanometrologie.

Metrologieondersteuning voor gebruik en opslag van koolstofafvang (MetCCUS)

Dit project zal zich richten op de ontwikkeling van de metrologische infrastructuur die nodig is voor het monitoren van CO2 die wordt geproduceerd en verloren gaat in een industrieel proces door de ontwikkeling van nieuwe traceerbare faciliteiten, waaronder primaire stroomstandaarden om kalibratie mogelijk te maken, evenals validatie van systemen die in staat zijn om CO2-lekken te kwantificeren van pijpleidingen, transport (bijv. scheepvaart) of opslaglocaties.