Meettransformatoren voor power quality (IT4PQ)

Projects

Meettransformatoren voor power quality (IT4PQ)

Verregaande integratie van hernieuwbare energiebronnen in het Europese elektriciteitsdistributiesysteem is  een must voor de uitvoering van strategieën voor verduurzaming. Het draagt echter ook bij aan een toename van netstoringen, wat leidt tot een verslechtering van de kwaliteit (power quality, PQ) en wat aanzienlijke kosten voor de industrie met zich meebrengt. Daarom is het bewaken van de kwaliteit in elektriciteitsnetten van cruciaal belang en zijn PQ-indexen en PQ-analysatoren goed gestandaardiseerd in normen.

Bij het meten van PQ in een distributienet op middenspanning (d.w.z. tot 36 kV) zijn naast de eerder genoemde gestandaardiseerde analysatoren ook meettransformatoren nodig om de spannings- en stroomsignalen te schalen naar niveaus die door de analysatoren kunnen worden verwerkt. Zoals in de literatuur bekend is, kunnen deze meettransformatoren aanzienlijke fouten veroorzaken in PQ-metingen. Desondanks zijn er nauwelijks normen beschikbaar die eisen stellen aan de meettransformatoren die gebruikt worden voor PQ metingen. Het doel van dit project is daarom een bijdrage te leveren aan de behoeften van IEC TC 38 “Instrument Transformers” om PQ-relevante indices vast te stellen voor de beoordeling van meettransformatoren, testprocedures, vereisten voor referentieopstellingen en methodologieën om onzekerheidsbijdragen te kwantificeren.

.

Onze rol
VSL leidt het werkpakket waarin de eisen aan de meettransformatoren worden vastgesteld. De hoofdtaak van VSL binnen het project is daarnaast het ontwikkelen van een meetopstelling voor de on-site kalibratie van PQ-meettransformatoren. De VSL-inbreng concentreert zich daarbij op de uitlezing van de output van de transformatoren met behulp van een comparator.

Start datum: 1 augustus, 2020
Eind datum: 31 juli, 2023

Would you like to know more about this project?

Our experts are happy to help.

Helko van den Brom

Projects

Our expertise in practice

Read more about our projects

Virtuele experimenten en digitale tweelingen (ViDiT)

Virtuele experimenten en digitale tweelingen zijn sleuteltechnologieën om Europees strategisch beleid gericht op duurzaamheid en digitalisering te verwezenlijken en te realiseren binnen het complexe raamwerk van Industrie 4.0 en de Europese Green Deal.

Radiometrie voor fotobiologische veiligheid

Het doel van dit project is de ontwikkeling van een SI-traceerbare kalibratieservice om de fotobiologische veiligheid van lampen en lampsystemen, inclusief LED-bronnen, te kunnen evalueren.

Herleidbaarheid voor dosimetrie in röntgendiagnostistiek (TraMeXI)

De voornaamste doelen van het project zijn het voorstellen van nieuwe referentiestralingskwaliteiten in combinatie met classificatie van verschillende commercieel verkrijgbare dosimeters en x-ray multimaters (XMMs) wat zal leiden tot geharmoniseerde kalibratieprocedures XMMs en het realiseren van een traceerbaarheidsketen voor relevante klinische parameters, bijv: luchtkerma, practical peak voltage (PPV), current-time product (mAs), etc. Ter validatie zal een internationale vergelijking worden uitgevoerd.

Op weg naar een 8-digit digitizer (True8DIGIT)

Dit project richt zich op de ontwikkeling van een digitizer op basis van geavanceerde analoog-naar-digitaalomzetters (ADC’s), werkend van gelijkstroom (DC) tot 100 kHz, die voldoet aan de eisen voor lineariteit, ruis en algehele nauwkeurigheid.

Verplaatsbare optische klokken voor key comparisons (TOCK)

Het voorgestelde onderzoek zal een metrologische oplossing bieden om vergelijkingen mogelijk te maken van hoogwaardige klokken tussen alle Europese NMI’s, onderzoeksinstituten en serviceproviders die frequentienormen hanteren.

RMG Onderzoek naar optische microscopen (Research Mobility Grant 20FUN02-RMG1)

Deze subsidie ​​voor onderzoeksmobiliteit heeft samen met het EMPIR-project 20FUN02 POLight tot doel meerdere optische meetmethoden te verbeteren voor het gebruik in nanometrologie.

Metrologieondersteuning voor gebruik en opslag van koolstofafvang (MetCCUS)

Dit project zal zich richten op de ontwikkeling van de metrologische infrastructuur die nodig is voor het monitoren van CO2 die wordt geproduceerd en verloren gaat in een industrieel proces door de ontwikkeling van nieuwe traceerbare faciliteiten, waaronder primaire stroomstandaarden om kalibratie mogelijk te maken, evenals validatie van systemen die in staat zijn om CO2-lekken te kwantificeren van pijpleidingen, transport (bijv. scheepvaart) of opslaglocaties.

Protocol voor SI-herleidbare validatie van methoden voor conformiteitsbeoordeling van biomethaan (BiometCAP)

Dit project zal zorgen voor toegankelijke traceerbaarheid voor de gemeenschap van belanghebbenden door efficiënte en kosteneffectieve methoden te ontwikkelen voor het opstellen van traceerbare gasoverdrachtsnormen voor de prestatie-evaluatie van biomethaanmonitoringsystemen.

Metrologie voor de toeleveringsketen van waterstof (Met4H2)

Een metrologisch kader creëren om de groeiende vraag naar ‘groene’ waterstof te ondersteunen als onderdeel van de klimaatstrategie van de EU.

Grenzen verleggen van nanodimensionale metrologie door licht (20FUN02 POLight)

Dit project pakt dit probleem aan door nieuwe methoden te ontwikkelen om de metrologiekloof te overbruggen en op zijn beurt KET-innovatie te bevorderen. Meer specifiek zal dit project de grenzen van optische meetmethoden verleggen door een nieuwe generatie optische metrologiesystemen te realiseren, met ongekende prestaties op het gebied van ruimtelijke resolutie, traceerbaarheid, betrouwbaarheid en robuustheid.