Internationale afspraken
In de internationale handel is het noodzakelijk dat we met dezelfde maten meten. Een bout geproduceerd in het ene land zou anders nooit passen op een moer uit een ander land. Sinds 1960 vormt het SI-eenhedenstelsel (Système Internationale), oftewel het metrieke stelsel, de officiële basis voor metingen, zodat we nationaal en internationaal met dezelfde maten meten.
Het eenhedenstelsel definieert zeven SI-basiseenheden: seconde (tijd), meter (lengte), kilogram (massa), Kelvin (temperatuur), candela (lichtsterkte), mol (hoeveelheid stof) en ampère (elektrische stroom).Dit zijn fundamentele eenheden voor natuurkundige grootheden, die door de algemene conferentie voor maten en gewichten (CGPM: Conférence Générale des Poids et Mesures) zijn aangenomen en aanbevolen. Alle andere SI-eenheden kunnen worden afgeleid van deze basiseenheden.
In 1999 ondertekende VSL namens Nederland samen met vele andere landen het Mutual Recognition Arrangement (CIPM MRA) van het Internationaal Bureau voor Maten en Gewichten (BIPM). Hierin is afgesproken dat de landen elkaars nationale standaarden en daarmee samenhangende meetresultaten accepteren.