Klimaatverandering verandert hoe we de tijd meten
Nieuws
Klimaatverandering verandert hoe we de tijd meten
Een recente publicatie in Nature toont dat klimaatverandering de versnelling van de rotatie van de aarde vertraagt. Dit heeft impact op tal van zaken, waaronder metrologie. Het is hierdoor namelijk minder snel nodig om correcties aan te brengen in de wereldwijde tijdmetingen.
Door het smelten van de ijskappen verplaatst meer smeltwater zich richting de evenaar, wat de rotatie een piepklein beetje afremt. Dat heeft weer invloed op de lengte van een dag en daarmee de precisie van de universele tijd (UTC), die wordt bijgehouden op basis van atoomklokken.
We voegen al relatief vaak een schrikkelseconde toe aan een dag om de klokken gelijk te laten lopen met de rotatie van de aarde; binnenkort zou er echter een ‘negatieve schrikkelseconde’ nodig zijn.
Experts voorspelden eerder dat dit mogelijk in 2025 of 2026 zou moeten gebeuren. Door de afremming als gevolg van klimaatverandering, wordt dit moment echter uitgesteld tot mogelijk 2029.
Hoewel klimaatverandering geen goed nieuws is, heeft dit uitstel een zilveren randje: ook de technische en operationele uitdagingen die samenhangen met het aanpassen van de wereldtijd worden uitgesteld, en daarmee ook risico’s voor bijvoorbeeld de synchronisatie van computersystemen.
Meer weten over de impact van klimaatverandering op metrologie? Erik Dierikx, VSL-expert in tijd en elektriciteit, deelde zijn inzichten onlangs in de Volkskrant én bij EditieNL.