Radiometrie voor fotobiologische veiligheid

Projecten

Radiometrie voor fotobiologische veiligheid

Het doel van dit project is de ontwikkeling van een SI-traceerbare kalibratieservice om de fotobiologische veiligheid van lampen en lampsystemen, inclusief LED-bronnen, te kunnen evalueren. Het toegenomen aantal normen, voorschriften en richtlijnen (NEN-EN-IEC 62471, NPR-IEC/TR 62471-2, IEC/TR 62778, etc.) die zijn ontworpen om werknemers en het grote publiek te beschermen tegen mogelijk nadelige effecten van breedbandige optische straling vraagt ​​extra aandacht van fabrikanten en heeft zowel invloed op reeds bestaande processen en producten als op de ontwikkeling van nieuwe technologie. Lichtbronnen, met name op basis van LED’s, hebben echter uiteenlopende toepassingen (medische sector, transport, amusementsindustrie, enz.), wat de evaluatie van potentiële gezondheidsrisico’s nog ingewikkelder maakt en niet alleen een uitgebreide multidisciplinaire kennis vereist, maar ook een zekere meetnauwkeurigheid. Afgezien van de daadwerkelijke gebruiksomstandigheden kan het uiteindelijke ontwerp van het product, inclusief de uiteindelijke behuizing en/of eventuele ingangsoptica, leiden tot over-/onderschatting van relevante gevaren, met niet alleen een mogelijke toename van gezondheidsrisico’s tot gevolg, maar ook een aanzienlijke economische impact op de productiebedrijven.

Onze rol

VSL ontwikkelt de kalibratieprocedure volgens relevante fotobiologische normen en standaarden met traceerbaarheid naar SI. De techniek is gebaseerd op spectrale stralings- en bestralingsmetingen en berekening van toegestane belichtingstijden met bijbehorende schatting van het onzekerheidsbudget.

Startdatum: 1 januari 2018
Einddatum: 31 december 2023

“Het project wordt mede mogelijk gemaakt door het ministerie van Economische zaken en Klimaat.”

Heeft u vragen?

Onze experts staan voor u klaar.

Kate Chernysheva
Scientist Length – Optics

Projecten

Onze expertise in de praktijk

Bekijk onze andere projecten.

Virtuele experimenten en digitale tweelingen (ViDiT)

Virtuele experimenten en digitale tweelingen zijn sleuteltechnologieën om Europees strategisch beleid gericht op duurzaamheid en digitalisering te verwezenlijken en te realiseren binnen het complexe raamwerk van Industrie 4.0 en de Europese Green Deal.

Herleidbaarheid voor dosimetrie in röntgendiagnostistiek (TraMeXI)

De voornaamste doelen van het project zijn het voorstellen van nieuwe referentiestralingskwaliteiten in combinatie met classificatie van verschillende commercieel verkrijgbare dosimeters en x-ray multimaters (XMMs) wat zal leiden tot geharmoniseerde kalibratieprocedures XMMs en het realiseren van een traceerbaarheidsketen voor relevante klinische parameters, bijv: luchtkerma, practical peak voltage (PPV), current-time product (mAs), etc. Ter validatie zal een internationale vergelijking worden uitgevoerd.

Op weg naar een 8-digit digitizer (True8DIGIT)

Dit project richt zich op de ontwikkeling van een digitizer op basis van geavanceerde analoog-naar-digitaalomzetters (ADC’s), werkend van gelijkstroom (DC) tot 100 kHz, die voldoet aan de eisen voor lineariteit, ruis en algehele nauwkeurigheid.

Verplaatsbare optische klokken voor key comparisons (TOCK)

Het voorgestelde onderzoek zal een metrologische oplossing bieden om vergelijkingen mogelijk te maken van hoogwaardige klokken tussen alle Europese NMI’s, onderzoeksinstituten en serviceproviders die frequentienormen hanteren.

RMG Onderzoek naar optische microscopen (Research Mobility Grant 20FUN02-RMG1)

Deze subsidie ​​voor onderzoeksmobiliteit heeft samen met het EMPIR-project 20FUN02 POLight tot doel meerdere optische meetmethoden te verbeteren voor het gebruik in nanometrologie.

Metrologieondersteuning voor gebruik en opslag van koolstofafvang (MetCCUS)

Dit project zal zich richten op de ontwikkeling van de metrologische infrastructuur die nodig is voor het monitoren van CO2 die wordt geproduceerd en verloren gaat in een industrieel proces door de ontwikkeling van nieuwe traceerbare faciliteiten, waaronder primaire stroomstandaarden om kalibratie mogelijk te maken, evenals validatie van systemen die in staat zijn om CO2-lekken te kwantificeren van pijpleidingen, transport (bijv. scheepvaart) of opslaglocaties.

Protocol voor SI-herleidbare validatie van methoden voor conformiteitsbeoordeling van biomethaan (BiometCAP)

Dit project zal zorgen voor toegankelijke traceerbaarheid voor de gemeenschap van belanghebbenden door efficiënte en kosteneffectieve methoden te ontwikkelen voor het opstellen van traceerbare gasoverdrachtsnormen voor de prestatie-evaluatie van biomethaanmonitoringsystemen.

Metrologie voor de toeleveringsketen van waterstof (Met4H2)

Een metrologisch kader creëren om de groeiende vraag naar ‘groene’ waterstof te ondersteunen als onderdeel van de klimaatstrategie van de EU.

Grenzen verleggen van nanodimensionale metrologie door licht (20FUN02 POLight)

Dit project pakt dit probleem aan door nieuwe methoden te ontwikkelen om de metrologiekloof te overbruggen en op zijn beurt KET-innovatie te bevorderen. Meer specifiek zal dit project de grenzen van optische meetmethoden verleggen door een nieuwe generatie optische metrologiesystemen te realiseren, met ongekende prestaties op het gebied van ruimtelijke resolutie, traceerbaarheid, betrouwbaarheid en robuustheid.

Green Transport Delta – Waterstof

Het project Green Transport Delta – Waterstof heeft als hoofddoel het ontwikkelen van drie waterstoftechnologieën: waterstofverbrandingsmotoren, waterstofbrandstofcellen en een volgende generatie technologie voor waterstoftankinfrastructuur.