Internationale vergelijking herbevestigt nauwkeurigheid en betrouwbaarheid van de ozonstandaard van VSL

Nieuws

De primaire ozonstandaard van VSL heeft opnieuw de key comparison doorstaan, waarbij deze werd vergelijken met de internationale referentiestandaard van het Bureau International des Poids et Mesures (BIPM). Dit is het vierde succesvolle vergelijking sinds de start van de lopende BIPM.QM-K1 toetsvergelijking in 2007 (waarvan de meest recente in 2016) en verstevigt de positie van VSL als leider op het gebied van nauwkeurige en betrouwbare ozonmetingen.

De key comparison werd uitgevoerd in april 2024 en omvatte de nauwkeurige meting van ozonfracties in de range van 0 tot 500 nmol/mol. De resultaten wijzen op een consistente mate van gelijkwaardigheid tussen de standaarden van VSL en het BIPM, waarbij alle waargenomen afwijkingen ruim binnen de vastgestelde onzekerheidsgrenzen vallen.

De BIPM.QM-K1 key comparison bestaat sinds 2007 en speelt een cruciale rol bij het evalueren van de mate van gelijkwaardigheid tussen ozonfotometers die worden gebruikt als nationale standaarden of primaire standaarden binnen wereldwijde netwerken voor ozonmonitoring. Door consequent deel te nemen aan deze vergelijking draagt VSL actief bij aan het verbeteren van de nauwkeurigheid van ozonmetingen op internationale schaal.

De resultaten bevestigen VSL’s metrologische expertise en benadrukt de toewijding aan het bevorderen van wetenschappelijke kennis en het ondersteunen van milieumonitoring wereldwijd. Omdat ozonmetingen zijn cruciaal voor het begrijpen en aanpakken van problemen rond luchtkwaliteit, bevestigt de consistente nauwkeurigheid en prestaties van VSL in dit vergelijk de betrouwbaarheid van de data die zijn verzameld met behulp van VSL’s primaire ozonstandaard.